jump to navigation

Tegenbewegingen december 17, 2006

Posted by Gertjan in Forensisch Informatie Systeem, Tegen.
trackback

De afgelopen weken hebben zich diverse uitingen in de media voorgedaan, die de tegengestelde stromingen rond de privacy en de bescherming ervan als hun kern hebben. Hieronder een (onvolledige) samenvatting.

Na de uiting van protest tegen de oprukkende ID-plicht (Tony Blair afgebeeld met een barcodesnor) nu een praktische oplossing om meekijkers te frustreren. Psiphon is een methode om het meekijken door overheden bij internetgebruik te beperken. Het is een sociaal virtual private netwerk, dat alleen versleuteld dataverkeer verstuurd. Door een Psiphon node te gebruiken kun je anoniem (jouw IP-adres wordt afgeschermd) gebruik maken van Internet.

Aan de andere kant maken de technologische ontwikkelingen en gadgets het ook wel heel erg aantrekkelijk om jezelf volgbaar te maken. Nike heeft een mooie toepassing door met behulp van RFID technologie en een koppeling met de Apple iPod je gelopen route op te slaan. Deze route is ook zichtbaar te maken op googlemaps/googleearth. Ook al ontdekt door Bruce Schneier (cryptogram 15 december 2006).

De Vrije Universiteit heeft een prijs gewonnen met de persoonlijke antiRFID-wolk, de RFID Guardian.
Dit is een handzaam batterij gevoed apparaat dat het gebruik van RFID monitort en reguleert, waarbij de gebruiker zelf kan bepalen welke en of zijn RFID tags mogen worden uitgelezen. Meer informatie hier.

Aan de ene kant is de gemeenschap druk bezig zijn privacy (welke privacy?) te verkwanselen via de politiek die het tij mee heeft en schermt met terroristische dreigingen (Britten geloofden niet in de WoMD van Irak). Aan de andere kant zijn het de ontwikkelaars en fabrikanten die de mooiste producten ontwikkelen zonder ook maar een stap verder te kijken dan hun neus lang is (schoenen en MP3 spelers).

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: