jump to navigation

Politieke FIS (2) november 7, 2006

Posted by Gertjan in Forensisch Informatie Systeem.
trackback

In deze roerige tijden voor de verkiezingen doen veel politieke partijen wilde beloften om stemmen te winnen. Rechtse partijen zijn de mening toegedaan dat het recht op privacy minder zwaar weegt dan een veilige samenleving.

Andere punten leidden tot meer discussie. Zo vinden VVD, CDA en SGP het een goed idee om biometrische gegevens van burgers, zoals vingerafdrukken, in een centrale database op te slaan. “Een veilige samenleving moet hier zwaarder wegen dan de privacywaarborgen,” zegt bijvoorbeeld SGP-leider Bas van der Vlies. De SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn tegen, en ook de twijfelende PvdA neigt tot een ‘nee’.
bron

Hierbij kun je je afvragen hoe dan de veiligheid is geregeld van die hele grote database met de biometrische gegevens van de burgers. Of hoe fouten in het systeem worden voorkomen of gedetecteerd. Onder welke omstandigheden mag de database worden geraadpleegd, en hoe controleer je dat dit op de juiste wijze gebeurd? Wat is het beoogde doel van de database? Opsporen van misdadigers? Hoe wordt omgegaan met false positives (door fouten in de database)? In hoeveel zaken heeft het gebruik van biometrische gegevens tot oplossing van de zaak of tot veroordeling (of vrijwaring) van een persoon geleid?

De maagd “Privacy” is allang geen maagd meer, maar moet zij nog verder worden misbruikt? Waarom geven de voorstanders van dit plan niet onomwonden aan wat de redenen zijn van het aanleggen en gebruiken van een dergelijke kwetsbare (uit meerdere standpunten bezien) database? Is dat omdat het niet goed staat in de verkiezingsprogramma’s dat de landelijke politieke machthebbers hun kiezers niet vertrouwen?

link

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: