jump to navigation

Auto FIS november 10, 2006

Posted by Gertjan in Forensisch Informatie Systeem, Tegen.
trackback

Een artikel op nu.nl over automatische kentekencontroles die steeds uitgebreider worden.  Niet alleen de politieregisters maar ook andere databanken worden geraadpleegd.
Dit gaat nog een stap verder dan waar het FIS voor is beschreven – dat beperkt zich tot registratie en opslag, met mogelijk achteraf een gerichte informatievraag.

Bij de beschreven controle is iedereen verdacht – totdat hij niet in de databases voorkomt. Dit vraagt veel van de kwaliteit van de in de database opgeslagen gegevens, vooral false positives zullen veel problemen voor de vermeende verdachte genereren.

Een argument om de verzamelde gegevens op deze wijze in te zetten is dat het altijd al zo werd gedaan, maar dat het meer inzet van de opsporingsdiensten vergde. Als tegenargument kun je dan stellen dat er ook meer ogen keken naar de verzamelde informatie, waardoor iedere “hit” meerdere malen getoetst werd. Dit verhoogt de kwaliteit van het onderzoek, omdat er niet slechts op basis van geautomatiseerde gegevensverzamelingen een beslissing wordt genomen. De factor mens had in de oude situatie op voorhand nog een belangrijke functie – beoordelen van het aangeboden resultaat.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: