jump to navigation

Oude FIS oktober 7, 2006

Posted by Gertjan in Forensisch Informatie Systeem.
trackback

Een van de vragen die bij het hebben en onderhouden van een FIS een rol speelt is de volgende: Hoe kun je de historische data bruikbaar houden. Want wat heb je aan een grote hoeveelheid data die niet meer ingelezen kan worden, bijvoorbeeld omdat het formaat waarin de gegevens zijn opgeslagen niet meer ondersteund wordt. Ook is het mogelijk dat de datadragers waarop de gegevens zijn opgeslagen niet meer uitgelezen kunnen worden omdat de apparatuur verouderd is.

Naast de (buitenlandse) wet en regelgeving die onder bepaalde omstandigheden organisaties dwingt gegevens meerdere jaren te bewaren, kunnen er ook praktische redenen zijn om FIS data te willen raadplegen. Bijvoorbeeld bij forensisch onderzoek, om na te gaan of geconstateerde overtredingen ook langere tijd geleden al hebben plaatsgevonden.

In het belang van het onderzoek en voor het correct nakomen van de forensische aspecten (onder meer de herhaalbaarheid van de bevindingen) is het noodzakelijk dat de grote hoeveelheid gegevens in het FIS beheersbaar is. De toegang tot de gegevens moet gewaarborgd zijn, bijvoorbeeld door beheerprogrammatuur. Ook na 7 of 10 jaar moeten gegevens benaderbaar blijven.

Dat betekent dat er bij onderzoek in oude gegevens aanvullende eisen gesteld worden:

  • datadragers moeten leesbaar zijn
  • uitleesapparatuur moet beschikbaar zijn
  • gegevens moeten vindbaar zijn

Ook bij minder exotische voorbeelden speelt het leesbaar hebben en houden van gegevens een rol. Veel opslagprogrammatuur (backup-programmatuur) verandert in de loop van de tijd het opslagalgoritme. Garanties dat oude datadragers met de nieuwe programmatuur nog steeds leesbaar zijn en dat ook blijven (backwards compatability) worden niet altijd gegeven. Bij de aanschaf of vervanging van hardware en software moet ook hier rekening worden gehouden met de leesbaarheid in de toekomst van gegevens uit het verleden. Bijvoorbeeld door het aanhouden van een ICT museum met apparatuur die de oude tapes en schijven nog kan lezen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: