jump to navigation

Criminele computers razendsnel door politie onderzocht juli 5, 2006

Posted by Coen in Achtergrond.
trackback

Een in Nederland ontworpen ‘digitale wasstraat’ kan in een razendsnel tempo computers van criminelen en verdachten onderzoeken op verbanden tussen personen, plaatsen en misdrijven. Had men vroeger voor het recherchewerk nog drie maanden nodig, dankzij de tool bedraagt dit nu slechts 5 minuten. De Nationale Recherche heeft de vinding tijdens een congres in Barcelona gepresenteerd.

Computers worden na inbeslagname “leeggezogen”. Alle niet nuttige bestanden worden verwijderd, waarbij de rest wordt ‘platgeslagen’ tot er tekst overblijft. Die wordt vervolgens doorzocht op bewijzen, plaatsen, personen, organisaties en tijdstippen. De open source tool, die binnenkort voor andere politiediensten beschikbaar komt, is al succevol in de praktijk toepast, zo schrijft De Telegraaf.

Bron: Security.nl

Advertenties

Reacties»

1. Gertjan - juli 5, 2006

Deze methode is een verbetering van de huidige werkwijze, waarbij min of meer handmatig harde schijven werden nageplozen op relevante informatie. Eigenlijk is dit de ultieme tussenstap op weg naar het FIS.

Stel je voor dat de in het FIS beschreven informatie op deze wijze behandeld zou worden, bij voorkeur door een PPA (Proof and Preservation Authority, een deeltaak van de TTP, Trusted Third Party). De opsporingsdiensten kunnen dan heel snel hun antwoord krijgen op de gestelde vragen.

Doorredenerend langs deze lijn zou het zelfs van toegevoegde waarde voor een bedrijf kunnen zijn om deze nieuwe technologie in te bouwen in het FIS. De haken en ogen die hier aan zitten hebben dan voornamelijk te maken met het “platslaan” van de overbodige data, zoals systeembestanden en programmabestanden. Immers, ieder besturingssysteem heeft zijn eigen overbodige data en om FIS een beetje universeel te maken zal er een goede inventarisatie nodig zijn van deze data. Hopelijk komt er binnenkort meer informatie over deze opensource tool in de openbaarheid.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: