jump to navigation

Juridische aspecten (2) juni 5, 2006

Posted by Gertjan in Juridisch.
trackback

Reactie op het commentaar van Alf:

Deze discussie bevat enerzijds algemene argumenten anderzijds argumenten specifiek gericht op werknemers. Is het op grond van de bevindingen ook toegestaan om gegevens te verzamelen over willekeurige gebruikers (zowel gewenste als ongewenste)? Welke additionele aspecten moeten hiervoor worden geregeld?

In wezen wordt in de tekst het antwoord op je vraag al gegeven. Vanuit beheersaspecten is het zowiezo mogelijk verkeersgegevens van (willekeurige) gebruikers vast te leggen, het betreft hier immers normaal netwerkverkeer dat geen enkel onderscheid maakt tussen vaste en incidentele gebruikers. Deze gegevens worden uiteraard niet zo maar overhandigd aan de eerste de beste diender die aan komt kloppen, er moeten zwaarwegende gronden zijn om deze informatie beschikbaar te stellen. Verder wordt via de Wbp geregeld dat niet zomaar alles wordt geregistreerd (proportionaliteit en subsidiariteit) wat kan worden vastgelegd en kleven er ook praktische bezwaren aan het vastleggen en opslaan van véél loggegevens. Onderstaande tabel komt uit de Computable nr. 22 van 2 juni 2006 en geeft de hoeveelheid beveiligingsdata (logregels) aan die per seconde beschikbaar komt.

Beveiligingsdata

Hiermee wil ik aangeven dat niet alles kán worden vastgelegd. Procedureel zal er het een en ander moeten worden uitgewerkt, voordat alle belanghebbend er gerust op zijn dat er serieus met deze gegevens wordt omgegaan. Zoals eerder opgemerkt spelen zowel de OR als het CBP hierbij een rol.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: