jump to navigation

RFID – tracking en tracing voor particulieren mei 28, 2006

Posted by Gertjan in Tegen.
trackback

Naast het maken van een recherche onderzoek systeem, ga je ook nadenken over de potentiële gevolgen die de beschikbaarheid van een dergelijk systeem voor de burger kan hebben. “You have no privacy – get over it”, zoals Larry Alisson, CEO van Oracle in september 2001 zei. Elektronische systemen kunnen veel informatie opslaan over burgers – en doen dat ook. De veiligheid ligt in de scheiding van deze systemen, hoewel er een tendens is naar het dunner maken van deze scheiding, en er hier en daar al gaten in geprikt worden. De activiteiten van het Amerikaanse Department of Homeland Security en de Europese neiging de Amerikanen te volgen voorspellen niet veel goeds op dit gebied.

Daarnaast wordt elektronica steeds meer onzichtbaar een gemeengoed in het dagelijks leven. Zoals de koelkast Albert belt dat de melk op is en het bier bijna over de datum (of komt andersom vaker voor?) dragen wij straks allemaal een paspoort met een RFID chip op ons lichaam. Onze kleding heeft van de winkel uit een RFID chip meegekregen (http://www.security.nl/article/5839/1/Marks_%26_Spencer_voorziet_kleren_van_RFID_tags.html) en zelfs alle bankbiljetten vanaf € 5,00 zijn al van een dergelijke chip voorzien (http://www.prisonplanet.com/022904rfidtagsexplode.html).

Natuurlijk doen banken helemaal niets met die informatie, ze willen gewoon weten hoe lang een bankbiljet in het verkeer blijft, hoeveel er verdwijnen en wat de omloopsnelheid is. Maar het is natuurlijk maar een kleine stap naar het verbinden aan het bij de PIN-automaat getrokken bankbiljet aan de identiteit van de PIN-pas. Als ook de lokale super die op de kleintjes let zijn informatie beschikbaar stelt aan het opsporingsapparaat is een spoor eenvoudig(er) op te bouwen: http://www-128.ibm.com/developerworks/library/wi-rfidtrack/index.html?ca=drs-tp1806. Ik ben niet de enige die dit bedacht heeft, en anderen hebben er zelfs tegenmaatregelen voor genomen:

Andere interessante RFID links:

http://rfid.emerce.nl/

http://www.security.nl/archive/1/0

Advertenties

Reacties»

1. Ralph - mei 29, 2006

Leuke dingen hè die wireless stuff. Over de afgelopen jaren zijn al gevolgen bekend. Denk maar aan de niet C&R uitgevoerde toegangspasjes die gebruikt worden om de ‘rechtmatige’ toegang tot kantoorpanden en overige gebouwen en terreinen te verlenen. Meer dan tien jaar lang was bij de leveranciers van die systemen, verzekeringsmaatschappijen en andere andere clubs geïnteresseerden bekend dat die beschikbaar gestelde technologie niet deugde. Ten dienste van de eigen financiële belangen heeft men dat voor hun nota bene eigen relaties verzwegen. De verzekering keerde niet uit als ‘inbraken’ bleken te zijn gepleegd en zaken waren ontvreemd, want er werden geen sporen van braak aangetroffen. Wellicht dat werknemers ten onrechte zijn beticht van diefstal en met staande voet zijn ontslagen. Zij konden hun onschuld immers niet bewijzen. Het toegangscontrolesysteem was toch waterdicht!

Idem dito als je auto is uitgerust met een afstandsbediening die niet is voorzien van C&R of een afdoende werkend rolling code algoritme. “Er zijn goederen uit mijn auto gestolen meneer de verzekeraar”. “Er zijn geen braaksporen vastgesteld meneer de auto-eigenaar, dus u had de auto open laten staan, dus… keren wij niet uit”. De crimineel voorzien van codegrabber heeft geen breekgereedschap meer nodig, maar bedient knopjes!

Ik lees: “Natuurlijk doen banken helemaal niets met die informatie, ze willen gewoon weten hoe lang een bankbiljet in het verkeer blijft, hoeveel er verdwijnen en wat de omloopsnelheid is.” Vergis je niet, want het is voor de inrichting van jouw bankfiliaal wel handig als je dat zodanig doet dat de informatie waar de meeste interesse naar uit gaat ook als eerste onder de aandacht van de wachtende bankrelatie wordt gebracht. Hoe kun je daar achter komen? Gewoon, de unieke ID’s volgen! Hier werd al in 1993 over nagedacht.

Ik ben benieuwd wie van ons een AH Bonuscard, Gamma kluscard, Airmilescard, etc, etc heeft?

2. Geen contant geld meer? « Informatiebeveiliging - februari 11, 2010

[…] zelfs letterlijk) is het steeds eenvoudiger om te zien waar iemand zijn geld aan heeft uitgegeven. Dit was natuurlijk al mogelijk met behulp van de RFID chips in de bankbiljetten, de gelduitgifte automaten en de pinpas […]

3. Finlay - oktober 27, 2012

Nice answers in return of this difficulty with real arguments and describing everything about that.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: